czwartek, 26 stycznia 2012

Tiramisu

Tiramisu

Moim zdaniem najlepszy przepis na ten wyjątkowy deser.
Dzięki mascarpone masa jest niebiańska w konsystencji i pyszna w smaku.


Składniki:
* 250g mascarpone,
* 130g śmietanki 30%,
* 100g podłużnych biszkoptów,
* 50g cukru pudru,
* 1 mała filiżnka kawy,
* 3 łyżki kakao,
* 50g likieru amaretto lub aromat Tiramisu;


Śmietankę ubić.
Do serka dodac cukier i dokładnie wymieszać. Nastepnie porcjami dodawać unitą śmietankę i mieszać drewnianą łyżką.
Biszkopty nasączyć kawą z likierem/aromatem.
W szklanym podłuznym naczyniu ułożyc pierwsza warstwę biszkoptów, warstwę kremu, kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu.
Całość posypać kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz