Ciasto z rabarbarem
Puchate, mokre ciasto, do którego tak naprawdę można dodać każde owoce, ale najlepsze będą te kwaśne ;)
* 2 szkl. mąki,
* 1 szkl. śmietany,
* 1 szkl. cukru,
* 2 jajka,
* 2 łyżki oleju,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* cukier wanilinowy,
* 2-3 łodygi rabarbaru;
Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, osuszyć i pokroić na kawałki.
Jajka zmiksowac z cukrem i cukrem wanilinowym, nie przerywając miksowania powoli wlewać śmietanę i olej.
Kiedy powstanie gładka masa porcjami dodawać mąkę z proszkiem, cały czas miksując.
Ciasto wylać na wysmarowaną masłem blaszkę, a na wierzch posypać rabarbar.
Piec w temp. 180st C około 35minut - do zrumienienia.
Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe posypać delikatnie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz