niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka Cezar z anchois

Sałatka Cezar – klasyczny przepis.


Składniki:
* duża sałata rzymska,
* 5-7 kromek bułki na grzanki,
* 10 dag parmezanu,
* 5-7 filetów anchois przekrojonych na pół,
* 2 łyżki oliwy;

Sos:
* 1 jajko,
* ząbek czosnku,
* ½ łyżeczki musztardy diżońskiej
* 5 filetów anchois,
* ¾ szklanki oliwy;

Składniki na sos zmiksować.
Sałatę podzielić na liście, dokładnie umyć, osuszyć, porozrywać na kawałki.
Bułkę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oliwy, następnie osączyć na papierowym ręczniku. Parmezan zetrzeć obieraczką do warzyw w cienkie długie paski. Wyłożyć sałatę do salaterki, obłożyć filecikami anchois, polać sosem. Na koniec posypać grzankami i paseczkami z parmezanu.

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz