niedziela, 29 stycznia 2012

Chrupiące skórki ziemniaków z grilla

Pyszne chrupiące skórki ziemniaczane, które zaskoczą was wyśmienitym smakiem.


Składniki:


* 8 niewielkich ziemniaków do pieczenia, obranych,
* 50g rotopionego masła,
* sól i pieprz,


Na wierzch:
* 6 pokrojonych cebulek, lub pęczek szczypiorku,
* pół szklanki sera żółtego, startego na małych oczkach,
* 50g salami, pokrojonego w paski,


Ziemniaki nakłuć widelcem i piec w temp. 200 st. około godzine aż będą miękkie. Można je również gotować w kuchence mikrofalowej w najwyższej temperaturze przez 12-15 min. Gotowe ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć miąższ, zostawiając ok. 0,5 cm. miąższu tuż przy skórce. 
Wnętrze skorupek nartrzeć/nasmarować roztopionym masłem. Ułożyć na grillu odkrojoną stroną do dołu i piec przez 10 min.
Skórki odwrócić, posypać pokrojoną cebulką, siekanym salami i startym serem. Piec kolejne 5 min. aż ser zacznie się topić. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz