czwartek, 26 stycznia 2012

Ryba w cieście po tajsku

Ryba po tajsku

Super przepis na rybkę w cieście w sosie słodko kwaśnym.

Składniki:
* 1kg ryby mrożonej - np sola,
* 4 duże cebule,
* 1 puszka ananasa,
* 1 słoiczek ketchupu pikantnego Pudliszki,
* opcjonalnie papryka konserwowana - kilka płatów;

Ciasto:
* 2 jajka,
* 1 łyżka śmietany/ jogurtu,
* 1 łyżka mąki,
* sól, pieprz;

Rozmrożoną rybę  pokroić na większe kawałki posolić, popieprzyć, namoczyć w cieście i w bułce i smazyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę zetrzeć na tarce w cieniutkie piórka, zeszklić na oleju. Dodac do niej ananasa pokrojonego w mniejsze cząstki i smażyć 10minut ciągle mieszając. Następnie dodac połowę soku z ananasa oraz ketchup i dusić jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przekładać warstwowo rybę i sos. Schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz