czwartek, 26 stycznia 2012

Domowa pizza

Domowa pizza

Świetne smaczne ciasto na pizze to cały sekret tego przepisu.
W zależności od upodobań może być cienkie chrupiące lub grube puszyste ;)


Składniki na sos pomidorowy:

* mały słoiczek przecieru pomidorowego,
* 3 ząbki czosnku posiekanego niezbyt dokładnie,
* łyżeczka przyprawy do pizzy, np z Prymata,
* łyżeczka oliwy,
* 2-3 łyżeczki ketchupu, Pikantny z Pudliszek;


Wszystko razem dokładnie wymieszać. Można zrobić podwójną porcję i przechowywać w lodówce
w zamkniętym słoiczku nawet 2-3tygodnie.


Składniki na ciasto:

* 45dkg mąki,
* saszetka drożdży w proszku,
* szczypta soli,
* 3/4 szklanki ciepłego - nie gorącego mleka,
* 2 łyżki oliwy;

Ponadto:
* 2 cebule - pokrojone w cieniutkie piórka,
* 4-5 ząbków czosnku,
* salami,
* pieczarki - pokrojone w cienkie plasterki,
* oliwki zielone z pasta paprykowa - przekrojone na pół,
* mała puszka kukurydzy,
* ser żółty - ilość dowolna, starty na grubych oczkach;


Do mąki wsypać drożdże i sól oraz wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto.
W razie potrzeby dolać mleka lub dosypac mąki. Pod sam koniec wyrabiania dolac oliwę i jeszcze chwilkę wyrabiac do połączenia oliwy z ciastem.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozłozyć ciasto na wyłożonej papierem blaszcze - w zalezności od tego jaką pizze chcemy rozkładamy ciasto jak najcieniej bądź grubiej, by było puszyste.
Ciasto smarujemy dokładnie- nie za grubo sosem pomidorowym i kładziemy po kolei:
- czosnek,
- salami,
- cebulę,
- pieczarki,
- posypać pieprzem i jak ktoś lubi solą, ale odrobinkę,
- kukurydzę,
- oliwki,
- ser żółty;

Wierzch możemy posypać szczypiorkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160st C bez termoobiegu na około 25-30 minut.

Doskonała z sosem czosnkowym ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz