Babeczki z krewetkami i ryżem
Pyszna przekąska, którą zrobimy w kilkanaście minut J
Składniki:
* 3 łyżki oliwy,
* 15 dag krewetek z zalewy,
* koperek,
* łyżka ziół prowansalskich,
* gotowe babeczki z wytrawnego ciasta,
* kilka listków sałaty,
* ząbek czosnku,
* szczypta szafranu,
* sól, pieprz do smaku;
Szafran zalać szklanką gorącej wody, odstawić na 10minut. Do wody z szafranem dolać jeszcze dwie szklanki osolonego wrzątku, wsypać ryż i ugotować go. Gotowy ryż przesmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy.
W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy, wsypać zioła, dodać posiekany czosnek i odcedzone z zalewy krewetki. Chwilkę smażyć, dodać ryż, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wsypać posiekany koperek. Ostudzić.
Korpusy babeczek wyłożyć liśćmi sałaty, napełnić farszem.
Przed podaniem przybrać koperkiem i posypać czerwonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz